Pentru mine punctul central al existenţei evreimii, în orice colţ al lumii, este sinagoga. Pentru că eu consider sinagoga un palat al culturii. Text de evidențiat sinagoga

Lugoj
Intervievat:
Tobias Schwager
Data nașterii:
1929
Intervievator:
Adriana Roșioru
Octombrie 2001
,
Lugoj

Sunt tradiţionalist. Pentru mine punctul central al existenţei evreimii, în orice colţ al lumii, este sinagoga. Pentru că eu consider sinagoga un palat al culturii. Asta este pentru mine sinagoga.

Deci nu este doar locul unde se fac rugăciuni…?

Nu este un loc, pentru mine, un loc extremist-mistic. Este un loc tradiţional. Şi-n acest loc se citeşte…, la evrei, de fapt, nu există nimic supranatural; se citeşte istoria, pur şi simplu. Tora este istoria evreilor. În Israel nu există ca un copil să înveţe religia la şcoală, el învaţă Tanach. Tanach sunt prescurtările cuvintelor: Tora, ceea ce înseamnă „învăţătură”, „Neviim” –„scrierile profeţilor” şi „Ketuvim” – toate scrierile şi comentariile care s-au făcut în legătură cu Tora şi cu profeţii. Asta învăţă copiii la şcoală. Şi profesorul de Tanach este profesorul de istorie, profesor de religie. Deci, religia şi istoria la evrei sunt unul şi acelaşi lucru. Nu este nimic mistic în treaba asta. Că Abraham a avut revelaţii divine?! Astea sunt închipuiri, fantasme.

Sursă:
Memoria salvată: Evreii din Banat, ieri si azi, coordonata de Smaranda Vultur, Editura Polirom, Iași 2002

Poveștile comunității evreiești

Citește poveștile a trei generații de evrei și descoperă destinul schimbător al acestei comunități